torstai 17. maaliskuuta 2016

Mun lisäravinteet, mitä käytän ja miksi?

Sana "lisäravinne" voi aluksi kalskahtaa peruspirkon korvaan ikävästi, varsinkin kun niistä puhutaan tässä saliharrastajien maailmassa; tulee mielikuva miehistä ja naisista jotka näyttää Hulkilta eikä niistä oikeastaan voi erottaa että kumman sukupuolen edustaja on kyseessä. Voin kertoa että sellasia kehoja ei rakenneta pelkällä proteiinilisällä ja magnesiumilla.

Lisäravinteita käytetään TUKEMAAN monipuolista ruokavaliota, ei korvaamaan mitään. Eli ei jätetä aamiaista väliin ja oteta sen tilalle proteiinipirtelöä, ei! Otetaan se proteiinipirtelö osana aamiaista, jos proteiinia ei muuten tule riittävästi. Oma lukunsa on kaikki maailman hivenaineet ja vitamiinit yms joita myydään mitä erilaisimpina valmisteina ja yhdistelmävalmisteina. Se pelikenttä on aikamoinen suo, ja saa olla aika tarkkana ettei jalka uppoa liian syvälle. Paljon on hyviä tuotteita, mutta kaikesta ei kannata maksaa. Peruskuntoilijalle joka syö monipuolisesti ja riittävästi, riittää ihan muutamat perusjutut lisäravinnekaappiin. On myös tärkeää ymmärtää se, että laihduttaja ja massanlisääjä tarvitsee erilaisia lisäravinteita, eli se tarve lähtee niistä omista tavoitteista. Tähän postaukseen en nyt liitä mitään superfoodeja, vaikka niistäkin kuulee puhuttavan "lisäravinteina". Itse kuitenkin ajattelen niiden olevan ravintoa, eikä mikään ylimääräinen "lisä".

Mun kaapista löytyy purkkeja aika moneen lähtöön, mutta niistä vain muutamat on päivittäisessä käytössä, osa on siellä vain sen vuoksi että ostin koska halvalla sain tai ostin koska tuote oli kiinnostava. Avataampa vähän mun lisäravinnekaappia:



Sielläpä niitä on! Tällä kertaa hyvin sekalainen seurakunta, yleensä mä ostan kaikki lisäravinteet joko M-Storelta, tai sitten Leaderin ravinteita milloin mistäkin. Jos sä harkitset hankkivasi lisäravinteita, niin kannattaa lähteä liikkeelle ehkä siitä että valitsee 1-2 hyvää valmistajaa / myyjää jolla on laadukas ja monipuolinen valikoima. Feikkasin ja järjestin ton laatikon nyt muka niin että ylhäällä on ne tuotteet mitä käytän lähes päivittäin, ja alhaalla muut! :D In Real Life tuo loota on ihan yhtä sekaisin kuin muukin asunto. Mutta nyt tuotteisiin!

Leaderin Vahva Piimaa: Luuston, ihon ja hiusten hyvinvointiin. (Piimaa, kalsium, magnesium, kromi, biotiini-c ja d-vitamiini)
Sanasol Monivitamiini: Tää sisältää kaikkea. Vuorottelen edellä mainitun Piimaan kanssa. Lapsetkin ottaa tätä toisinaan.
Dermosilin C-vitamiini + sinkki: Yleensä otan C-vitamiinit tyrnin + muiden marjojen muodossa puuron seassa. Jos en, niin sitten kapselina. Flunssaoireiden koputellessa otan C:tä ja sinkkiä reilusti, yhdessä käytettynä ne mahdollisesti lyhentää flunssan kestoa.
Bioteekin Super-D: 50ug per kapseli, otan yhden joka päivä. Koska D-vitamiinia on myös näissä muissa valmisteissa, mun päivittäinen D-vitamiinin saanti pyörii jossain 100ugn hujakoilla.
MiniSun D-vitamiini: Lapsille 20ug per päivä.
Omega3: Otan silloin, jos rasvojen saanti jostain syystä on jäänyt vähemmälle päivän aikana. Harvemmin kuitenkin.
Magnesium: Treenipäivien iltoina, ennen nukkumaanmenoa, jotta treenistä palautuu paremmin! otan jos muistan! Aika usein en :D
Calcichew: Kalkkitabletti, otan jos huomaan että kalsiuminsaanti ruuasta on jäänyt vähiin. Harvoin!
Maitohappobakteerit: 2 erilaista, päivittäisessä käytössä, tukemaan suoliston tasapainoa.
Melatoniini: Tuotetestaus.
Leader Vahva Vihreä Tee: Rasvanpolttoa tukemaan. Toistaiseksi tauolla, mutta kesän päälle taas käyttöön ehdottomasti! Tätä käytin laihduttaessa päivittäin.
Leaderin vahva Cla: Tuotetestaus.

Jos noista jotain suosittelen muille treenaajille niin se on tuo Piimaa, D-vitamiini, C+ sinkki ja mahdollisesti myös Omega 3 jos sitä ei ravinnosta saa riittävästi.

Maan parhaat lisäravinteet löydät M-Storesta.
Sitten muihin tuotteisiin!

Vitamiini- ja hivenainehässäköiden lisäksi kaapista löytyy myös vähän isompaa ja näyttävämpää purnukkaa. Marjalla on sponssisopimus noista Mnutrition ja Supermassa- tuotteista, ja koska ne nyt vaan sattuu olemaan aivan huippuja tuotteita niin mun on ollut aika helppoa olla merkkiuskollinen. Mikä tekee lisäravinteesta huipputuotteen? Esimerkiksi laatu, hinta ja yks aika tärkeä seikka nimittäin maku. Käy tutustumassa M-Nutrition tuoteperheeseen täällä.



Promeal ateriankorvikkeet on mulla lähes päivittäin käytössä. Makuina on suklaakeksi, mango, lemon-yogurt ja kaakao. Marja diggailee ainakin tosta suklaakeksistä, raukka kun se on nyt dieetillä ja kärsii! Mun lemppari on tuo mango. Kaikki maut pitää silti kaapista löytyä! Tää toimii ihan älyttömän hyvin välipalana, tai nimensäveroisesti ateriankorvikkeena jos nälkä yllättää esim. autossa. Voipa tämän myös nautiskella vaikka palautusjuomaksi treenin jälkeen! Vesi vaan sheikkeriin ja jauheet mukaan. Mun laukusta löytyy aina yks vara-annos Pro-Mealia. Heleppoo ku heinänteko, eikä tartte nälän yllättäessä pelätä verensokerin syöksylaskua ja rynniä sen varjolla hakemaan kaupasta sitä Mars-patukkaa. Promealissa on mukana kaikki tarvittavat ravintoaineet eli ihan täysipainoisen välipalan tästä saa protskuineen ja hiilareineen.


Sitten tämä uusi rakkaus, joka tuli mun kaappiin ihan hiljattain, ja jää sinne pysyvästi! Pikakahvi, jossa on mukana proteiini. Nam, nam ja vielä kerran nam. Mä oon kahvin suurkuluttaja, ja tämä tuote tuo kyllä kaivattua vaihtelua aamupalaan, välipalaan ja YÖVUOROIHIN! Kyllä! Kiitos. Tuohon kun lisäksi lätkäisee parit kananmunat riisikakkujen päälle niin siinä on taas yhden aterian proteiinit tsek!





 Ultimate Sprots Drink jäi mun kaappiin koska se on niin tajuttoman hyvän makuista. Herkkua! Se on siis urheilujuoma, jossa on nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Ja silloin kun treenataan kovaa, tarvitaan sitä energiaa, eikö! (Vrt. esim. pitkänmatkan juoksijat jotka tankkaa hiilaripitoisia urheilujuomia matkan aikana) Jalkapäivän aivan ehdoton juttu. Mä en aijo tehdä enää yhtään askelkyykkyä elämäni aikana ilman tätä!




Viimeisenä esittelyyn jää heraproteiini. Mä en sitä oikeastaan miellä enää edes lisäravinteeksi, tää on treenaaville aivan tavallinen, päivittäinen proteiininlähde siinä missä kananmuna ja broilerikin. Mennään proteiinienmaailmaan vähän syvemmälle myöhemmin. Voi miten onnelliseksi mä tulisin jos proteiinilisät löytäis tiensä kuntoutusmaailmaan ja sairaalamaailman laitosruokiin jossa asiakkaiden ravitsemus on monista syistä vajavaista. Omasta kaapista löytyy tällä hetkellä suklaa ja banaani, ihan lähiaikoina pitää varastoida vielä maustamaton sekä appelsiini jota sain hörpätä kaverin palkkarista ja olihan se hyvää! Eli heraproteiinista sekoittelen palautusjuomat, lisään välipalasmoothieen ja käytän prodeleivontaan + muuhun hifistelyyn. Yleensä otan aamulla proteiinin purkista kun ei puuron lisäksi maha oikein vedä muuta sapuskaa. Silloin sekoitan jauheen joko veteen tai kauramaitoon / mantelimaitoon.

Toivottavasti sait näistä vähän vinkkiviitosia, mitä kannattaa ja miksi kannattaa! Liikaa ei kannata lähteä hifistelemään, peruskuntoilijalle riittää että saa tärkeimmät vitamiinit, ja lisäproteiinit yms tulee kuvioihin vasta sitten siinä vaiheessa jos niitä ei riittävästi saa ravinnosta esimerkiksi treenimääristä johtuen.

Nyt esitellyt Mannistuotteet löydät Oulun M-storesta, tai verkkokaupasta. 
Lisäksi monet kuntosalit myy lisäravinteita, ja kannattaakin hyödyntää salin työntekijöiden asiantuntemusta näiden suhteen! Jos oot epävarma etkä tiedä mitä oot ostamassa, niin kysy ennen ostopäätöstä. :) Mun mielestä meille taviksille on kuitenkin aika hyvä nyrkkisääntö se, että jos sä et tiedä mikä se on, niin sä et tarvitse sitä. :D Esimerkiksi kaikki aminohappolisät yms hifistelytuotteet menee jo todella syvälle sinne kehonrakennus- ja fitnessmaailmaan jossa tähtäimenä on kisalavat ja ruokavaliot on gramman tarkkoja. Taas kerran muistuttelen, että suurin osa meistä kuitenkin vetää tavallista lenkkipolkua tavallisissa Adidaksen verkkareissa tavallisena päivänä ilman niitä kisatavoitteita. Ensisijaisesti AINA ruoka, sitten vasta lisäravinteet.

Näihin tunnelmiin, mä hörppäsen nyt proteiinikahvit nassuun ja lähden hetkeksi nauttimaan tosta ihanasta kevätauringosta ennen viikon neljättä treeniä! Oikein mukavaa torstaita kaikille!

Miten? Monipuolisesti syöden ja hyvällä fiiliksellä treenaten. Ei syömättömyydellä ja itseään piiskaten.
-Sarppa-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti