tiistai 10. marraskuuta 2015

#simplefood@sarppahei: Mikä ihmeen Chian-siemen?





Tätä postausta muutamat lukijat on ehtineet jo toivoa, joten täältä pesee! Toiveita kuunnellen, kirjoitan jatkossa näissä superfoodpostauksissa myös hintapolitiikasta, koska monella on se käsitys että terveellinen ruokavalio superfoodeista puhumattakaan maksaa maltaita.

Seuraava superfood mihin tutustutaan, on chia, mayojen kielellä "voimaa" tarkoittava siemen jonka soisin ihan jokaisen ottavan osaksi ruokavaliotaan. Se todellakin on nimensäveroinen SUPERfood sisältäessään todella laajan skaalan tärkeitä ravintoaineita. Niistä voit lukea lisää esimerkiksi täältä.

Chiansiemenillä on todella pitkä historia ihmisravintona, alkaen muinaisesta Meksikosta 2600eaa. Sillä on ollut amarantin, papujen ja maissin lisäksi pääosa asteekkien ja mayojen ruokavaliossa. Edelleen sitä käytetään "muilla mailla kaukana", meillä Suomessa se on vasta tekemässä tuloaan kuten muutkin superfoodit.

Tiivistettynä se

  • Parantaa verenpainetta ja kolesteroliarvoja
  • Tasoittaa verensokeria
  • Edistää vatsantoimintaa
  • Vahvistaa luustoa ja hampaita
  • Ehkäisee ikääntymistä

Chiansiemeniä on tummia sekä vaaleita, erona niillä on vain väri. 





 Miksi ja miten meillä käytetään chiaa? 

Meidän perheen ruokavaliomuutoksessa ollaan päästy jo siihen pisteeseen että maitotuotteet on jätetty lähes kokonaan pois, sillä tänäpäivänä tiedetään jo aika paljon siitä että kotimaisilla, todella pitkälle käsitellyillä maitotuotteilla ei ole mitään tekemistä terveyden kanssa. Suomessa käytetään aivan tolkuttomia määriä maitotuotteita, ja silti tämä maa on osteoporoositilastojen kärkisijoilla, aika ristiriitaista? Maitotuotteet aiheuttaa todella paljon vatsaoireita koska ruuansulatus ei yksinkertaisesti kykene käsittelemään niin prosessoitua tavaraa. Turvottaa, pierettää, vatsantoiminta on kaikkea muuta kuin normaalia. Siinä missä kansa on nyt herännyt näkemään gluteenittoman ruokavalion vaikutukset, se on vielä silmät ummessa maidon haitallisille vaikutuksille. Runsas maitotuotteiden käyttö on helppo keino kerryttää rasvaa kehoon. Kalsiumia saa kyllä riittävän määrän ravinnosta, kun tekee oikeita valintoja. Maitoallergikot ja muut maidotonta elämää elävät pärjäävät aivan mainiosti ilman tuota valkoista kansallisaarretta.

Tiesittekö, että maidon sisältämä d-vitamiinin määrä ei ole lähelläkään sitä mitä keho oikeasti tarvitsee?  Jos luustostaan on oikeasti huolissaan, on korkea aika hypätä lenkkareihin ja liikkua riittävästi. Voit juoda litran maitoa päivittäin, ja sairastua lopulta osteoporoosiin jos muiden ravintoaineiden saanti ja muut hyvät elämäntavat ei ole balanssissa.

Chiansiemenillä varmistellaan meillä siis kalsiumin, kuidun ja muiden ravintoaineiden saantia. Se on niin helppo tapa korvata entiset iltapalajugurtit ja sokerimurot että helpommaksi ei voi mennä. Meidän 4-vuotiaskin osaa tehdä chiapuddingin. Chian-siemenet sitoo itseensä nestettä todella suuren määrän, muodostaen hyytelömäisen "vanukkaan". Oma mieluisin koostumus löytyy kokeilemalla, puddingiin aika hyvä nyrkkisääntö on 1 rkl siemeniä + 1 dl nestettä, ja seos jätetään jääkaappiin turpoamaan ja tekeytymään vähintään 15 minuutiksi tai vaikka yön yli, jolloin sulla on ihana aamupala valmiina! Voit sekoittaa siemeniä ihan mihin tahansa, vain mielikuvitus on rajana! Voit käyttää sitä vaikkapa proteiininlähteenä smoothieen, leivontaan tai aamupuuroon, tai vaikka sellaisenaan salaatissa tai missä vaan ikinä keksit. Ihanan lisäaineettoman hillon saat blendaamalla marjoja tai hedelmiä ja lisäämällä chiansiemeniä joukkoon. Koska meillä vältetään valkoisen sokerin käyttöä mahdollisimman pitkälle, makeutuksena toimii hyvin kookossokeri, stevia, luomuhunaja tms parempi valinta.

Chiansiemenet on ravintorikkaan ruokavalion peruspilareita. Yksinkertaisimmillaan chiapudding syntyy vain kahdesta raaka-aineesta. Sen höysteeksi sopii supermarjat, ihanat kotimaiset marjat, hedelmät, pähkinät, hunaja. Kuten jo todettu, vain mielikuvitus on rajana. Tämä on aivan ihana vaihtoehto niille jotka kärsii iltaisesta makeanhimosta, ja niille jotka haluaa yötä vasten syödä proteiinipitoisesti mikä on suositeltavaa.
  • 1dl Mantelimaitoa / kookosmaitoa / suklaamantelimaito / puristettu hedelmämehu tms!
  • 1rkl Chiansiemeniä

Chiapudding suklaamantelimaitoon.
Chiapudding kookosmaitoon.


Onko se kallista? 

Riippuu mistä chiansa hankkii. Pieniin nätteihin paperipusseihin pakatut 200g/ 9e on kallista, kun iso kauppa vetää omansa välistä. Siksi omia superfoodhankintoja kannattaa tehdä järkevästi, panostaen laatuun ja tilaamalla tuotteet paikasta jossa on mahdollisimman vähän välikäsiä nostamassa hintaa.

 Foodinilla 1kg tummia chiansiemeniä maksaa 16.50€. Suomessa suositeltu vrkannos on 15g, joka tosin on aika varovainen määrä. Se tarkoittaa lyhyellä matiikalla yli 60 annosta chiapuddingia, tai vähentämällä vrkmäärää jopa reilusti enemmän smoothieta, miten nyt haluaa siemenensä käyttää ;)

Kun valitset omaan superkeittiöösi chiansiemeniä, toivon että teet mahdollisimman eettisen valinnan.

Ruokarakkautta!

-Sarppa-






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti