sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Kisavalmennus, valmentaja ja valmennettava -Eli mitä?


Tänään en mitään, huomenna paljonkin! Ylihuomenna.. No eihän sitä voi millään vielä tietää! Sitä se on: kisavalmennus omassa päässä. Jotta blogiin kirjoittelu saataisiin käyntiin, on hyvä kertoa mitä kisavalmennuksella ja valmentajalla tarkoitan. Nyt kerron valmennuksesta ja mitä se omalla kohdallani on. 

Hakeminen
Hain kisavalmennukseen kesällä 2014. Kisavalmennukseen siis haetaan ja tullaan valituksi. Valmentaja katsoo ensiksi vartalon. Persjalka, liian pitkät/lyhyet raajat, lihastasapaino, ryhti? Näitäkin. On turhaa valmentajan ja oman aikansa haaskausta, mikäli runko ei sovi haluamaansa lajiin. Mentaalipuoli on myös oltava kunnossa. Paikan sai valmennukseen sekä valmentajan tiimiin. Oman valmentajani tiimissä on noin parikymmentä urheilijaa. Oma lajini on bikini fitness, jossa kisaan ensi vuonna.

Mitä valmennukseen kuuluu..?
Omaan valmennukseni kuukausihintaan kuuluu tapaamiset valmentajan kanssa, treeniohjelmat salilla sekä aerobinen harjoittelu yksilöllisten suunnitelmien mukaan. Keväällä aloitettu uusi ruokavalio on edelleen käytössä. Ruokavalioon on lisätty lähinnä rasvoja ja hiilareita nyt syksyllä. Nämä nostot on tehty ihan painon ja kropan kireyden mukaan.
Lisäksi valmennus ei ole tarkkaan saneltua, vaan pidämme yhteyttä välillä päivittäin, välillä voi mennä parikin viikkoa, ettei juuri asiaa ole. Yhteydenpito vaihtelee kausittain, ja nyt lähiviikot on soiteltu aika tiheästi.

Mikä/mitä on Tiimi?
Tiimi on se, minkä alla kisataan. Kaikki urheilijat kuuluvat kisoissa tiimeihin. Valmentajan omassa tiimissä järjestetään tiimitapaamisia, ja nämä ovat niitä kohtauspaikkoja kisailijoille! Koska jokainen tekee ”yksilösuoritusta” omassa arjessaan, on tiimin tuki erityisen tärkeää. Tiimipäivissä ehkä tärkeintä on se ”meikäläisten” näkeminen.  Tiimiläisten kunto vaihtelee, joten on niitä, jotka tietävät kisapäivänsä ja niitä, joiden kisapäivää ei ole vielä päätetty. Nyt tiimissä on useampi, joka kisaa keväällä. Tiimipäivissä on yleensä teoriaa ja PALJON erilaisia kysymyksiä valmentajalle. Poseerauksia harjoitellaan ja valmentaja saattaa jonkin ryhmäliikunnan vetäistä. 

Rahalla saa ja hevosella pääsee?
Alussa mainitsin kisavalmennukseen pääsemisen edellytyksistä lyhyesti. Mutta asia ei silti ole ihan niin mustavalkoinen. Valmennuksessa ja tiimissä pysyminen edellyttää kehittymistä. Mikäli treeni- ja ruokaohjelmia ei noudata ja tulosta ei synny, on valmentajalla oikeus irtisanoa valmennettava. Paikkoja kisavalmennukseen on rajoitetusti, joten jokainen vie sen yhden valmennuspaikan, ja ajan valmentajalta, joten on reilua molemminpuolisesti, että valmennuksessa kehityssuunta on oikea. Myös valmennettavalla on oikeus vaihtaa valmentajaa. Reilua, eikö vain? 



Blogiini Mannisella voi tutustua täältä: http://marjavedenoja.m-nation.fi/
-M-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti