tiistai 26. huhtikuuta 2016

Elämäntavasta kilpaurheiluun: Kun liikkumisesta tulee fyysinen suorite ja psyykkinen kuorma


 

Fitness –tyyppinen elämäntapa harrastuksena erosi kilpaurheilusta aika radikaalisti. Eniten tapahtui muutosta päässä. Kun elämäntapana on liikkuminen, niin motivaatio lähteä liikkumaan on lähes aina suuri. Liikkeelle lähtöön ei tarvitse motivoida itseään, vaan se on yhtä luonnollista kuin mikä tahansa arkinen teko. Liikunta pohjautuu hyvänolontunteeseen, ja siihen, että siitä saa aina jaksamista arkeen. Liikunta on kivaa! Salilla painot liikkuu, lenkillä jaksat iloita siitä auringosta, sulasta tiestä, ehkäpä musiikista, jota kuuntelet. Lenkille lähtee mielellään, salille meno ei ole ponnistelua, suorittamista, vaan siihen on sellainen intohimo.


Mikä ero tällä on kilpaurheiluun..? Se, että aina ei jaksa! Kun kisadieetti eteni, liikunta lisääntyi ja rasvaprosentti pieneni, oli tapahduttava mielessä ISO muutos liikkumista kohtaan. Miinuskalorit, paljon liikuntaa ja se kaikki yhdistettynä arkeen. Mitä se arki on? Se on perhettä, lapsia, ystäviä, erilaisia tapahtumia ja juhlia, vuorotyötä, pyykkäystä, kauppareissuja jne (myös vaihtelevia sääolosuhteita!! Räntää vaakatasossa, kovia pakkasia, aurinkoa, liukkaita teitä!). Kun tähän yhdistää, normaalista harjoituskaudesta poikkeavan määrän liikkumista, niin liikkumisen merkitys muuttuu. Aamuaerobiset oli se, mistä vähiten nautin. Salitreeneistä nautin koko dieetin ajan. Salitreenit oli siitä poikkeavaa, että voinnin mukaan pystyi esimerkiksi sarjojen välissä vähän buustaamaan omaa mieltä. Sai vähän aikaa istua kokoamassa itseään siihen seuraavaan sarjaan. Negatiivisena asiana mainittakoon voimatasojen laskut, sekä pitemmät palautumisajat treenien välissä.

Mutta palataas takas siihen rankimpaan juttuun eli aerobisiin. Ne aamuaerobiset oli kuin lapsi joka oksentaa ja sotkee oksennuksellaan kaiken mahdollisen ympäriltään. Ei siihen oksennuksen siivoamiseen ole mitään ’suhdetta’, sen vaan siivoaa, kun eihän sitä siihenkään voi jättää! :D Aamuaerobisissa oli välillä sama homma; Tee se! Tavallaan siellä pään sisällä muuttui se suhtautuminen liikkumiseen. Siihen en lähtenyt, että oisin liiaksi miettinyt sitä omaa väsymyksen tilaa. Monesti aamuisin (varsinkin kun on illan ollut töissä ja täytyi aamulla klo 4 nousta aerobiselle) sitä vain mietti mielessään, että nouse ylös ja tee se. Oliko se mielekästä? Ehei! Ei läheskään aina. Viimeiset viikot oli ne, mitkä vaati eniten sitä päätä. SEN-VAIN-TEKI. 

Kisadieetin alussa aerobiset toi sitä virtaa päivään. Mutta kisadieetin loppupuolella se vei vain energiaa. Loppupuolella dieettiä askel alkoi painamaan. Siis se askel oli oikeasti raskas aerobisen alusta loppuun saakka! Se ei missään vaiheessa aerobista suorittaessa muuttunut enää siksi hyvänolontunteeksi ja energiaksi, minkä se harjoituskaudella ja suurimman osan aikaa dieetistä teki. Se aerobinen oli dieetin lopussa siis suorite. Miten siitä selvisi? Ajattelemalla jotain muuta. :D Tapoja oli monia ja nää tavat vaihteli sen mukaan, mitä milloinki oma pää vaati. Yks tapa oli kuunnella samaa biisiä koko sen ajan. Tällä kokosin mielen ja pystyin hallitseen sitä niin, että tein ’suoritteen’ loppuun. Loppupuolella katsoin Pirunpellon kaikki tuotantokaudet. Yksi jakso kesti noin yhden aerobisen verran. Keskityin vain siihen ohjelmaan, en ajatellut sitä jaksamista. Koska se askel oikeasti painoi niin paljon, että ei sitä kannattanut ajatella! Muistan myös ”jonku kerran” kun työpaikan salilla aamulla klo 5 poljin kuntopyörällä hämärässä valaistuksessa ja pidin silmiä kiinni. Joskus hoin myös päässäni ”Älä ajattele mittään, älä ajattele mittään!” :D Kuulostaa aika pahalta, mutta tähän jaksamiseen vaikutti se, että tää on väliaikaista! Ajatus, että tää on nyt tätä, helpotti kummasti. Tää homma veetään nyt loppuun saakka, ja tälle on nyt oma aikansa. Eli oman mielen kanssa painittiin kisadieetillä eniten. Ja ihan hitokseen huolella! Mukaan mahtui myös monta mielekästä aerobista, mutta dieetin lopussa ne harveni. Kuitenkin jokaisen aerobisien jälkeen oli hyvä olla. Vaikka sitä suorittaessa ei aina ollut, niin sen jälkeen oli. AINA. Siitä sai sen saman fiiliksen kuin harjoituskaudella tehdyistä liikkumisista. :)



Ihmistyypiltään oon jokseenki poikkeava yksilö. Omaksi edukseni luen hyvin pitkälle edenneen valikoivan kuulon! Kysyn päivittäin ihmisiltä ”Sanoitsä jottain?” ”Ai, mitä sä sanoit?” Mulla on siis ihan ilmiömäinen ”lahja” vaipua omiin ajatuksiin ja blokata KAIKKI ympärillä tapahtuvat asiat. :D Tätä ei ehkä lueta positiiviseksi asiaksi, eikä etenkään lahjaksi, mutta on tällä ne omat positiiviset puolensakin. Nuo aerobiset meni kai just sen takia niin ”helposti”, kun kykenin kääntämään mieleni ”offille”. Jaksan harvoin keskittyä yhteen asiaan kerrallaan pitkäksi aikaa. Se on aika haastava ”ominaisuus”, koska omassa arjessa on läsnä aina se keskeneräisyys ja monta projektia. Entisöin kaappia kunnes keksin, että laajennetaas vähän kivetystä. Sitten pistolapio jo heilahtaa! Joskus, kun tämä ”Nyt lähtee!” –vaihde on päällä kuumimmillaan, niin haen realismia mieheltäni. Paan tekstiviestin ”Nyt toi pensas muuten lähtee!” ja saan joko pikaisen puhelinsoiton tai vastauksen viestiin: ”Et! Nyt et aloita siellä mitään! Ootat mut kotiin!”. Usein homma on jo edennyt niin pitkälle, että kun mies kotiutuu töistä, on pihamaalla jo hommat miltei valmiina tai ihan täys kaaos päällä. :D Ton kaiken energian ja innokkuuden kun kohdistaa esimerkiksi kisadieetin treeneihin, niin arvaatte varmaan, että sitä aikaa ja jaksamista on aika paljon käytössä yhtä ”projektia” kohden. Jätin siis kisadieetin ajaksi KAIKKI nuo spontaanit, hyvin impulsiivisessa tilassa tehdyt päätökset aloittaa joku uus projekti. Mies sanoikin nyt keväällä, että oispa kiva ku oisit joskus kesälläkin dieetillä. :D


Ja voi vietävä että tää ominaisuus ärsyttää ihmisiä! Kun kaikki vapaa-aika kuluu ’ärsykkeiden’ (tuo pensas pitäis hävittää, tän huonekalun vois entisöidä, tarvittaskohan me uudet verhot, ton seinän kyllä maalaan nyt) perässä juostessa (lähtääs Hoploppiin/uimaan/lenkille/salille..), niin ne oli pakko jättää dieetin ajaksi. Jos ei kokonaan, niin ainakin osittain. Nuo lasten kans tehtävät jutut toteutui vielä, mutta omat hommat sai jäädä. Oli pakko karsia elämästä paljon pois. En aloittanut oikeastaan mitään uutta projektia, vaan blokkasin suoraan noi ärsykkeet. Nyt jälkeenpäin kun miettii, niin mulla ei ollut edes tarvetta tehdä/nähdä/kokea uusia juttuja arjessa. Yhtään uutta projektia en aloittanut.


Tällä kuvailulla en halua luoda sitä kuvaa, että haluasin jonkun ajattelevan, että onpas se reipas ja tekevä emäntä, vaan tää on oikeasti ihan helv*tin ärsyttävää kanssaihmisten mielestä. Ja tän piirteen parissa oon jo vuosia tehnyt työtä, rauhottunutkin, mutta edelleen mulla on paljon käsiteltävää tässä. Diagnoosi siis puuttuu, mut se saa jäädä puuttumaan. :D Miksikö? No ihan siksi, että tunnistan itsessäni tämän, teen asian suhteen töitä vielä pitkään, kenties aina (?) ja mikä tärkeintä; Tässä mä oon! 
Kun sä hyväksyt itses, sun on helpompi hyväksyä myös toisessa ne ei-niin-miellyttävät piirteet. Se on ihan välttämätöntä toisen ihmisen hyväksymisessä, että sä oot sinut ittes kanssa! Yks tärkeimmistä lahjoista mitä sä voit muille itsestäs antaa, on se, että oot oma ittes. Sut joko hyväksytään tai ei. Mut onks se sit keneltä pois? Niinpä. Teet niin tai näin, aina on se joku/jotku, jonka/joiden mielestä se/sä ei/et ole riittävä, hyväksyttävä tai tarpeeksi. Eli annappa niitten ’toisten ihmisten mielipiteitten' olla.. ;) 

Tälle päivää oon luvannut tytölle, että käydään kirpparilla, salilla ja pyöräilemässä. Mä ristin käteni, ja toivon, etten löydä kirpparilta yhtään ainutta ’ärsykettä’, joka johtaisi siihen, että pistolapion ohessa täällä heilahtaisi taas hiomakone ja maalipensseli..

-M-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti