torstai 6. lokakuuta 2016

Tavoitteet treenaamisessa, mitä ja miksi?



Muistan kuinka opiskellessa oli p...  turhauttavaa, kun opettajat ja ohjaajat jankutti tavoitteista. Ehkä sitä ei vielä sisäistänyt silloin, että mitä hittoa se koko tavoite tarkoittaa, miksi sellainen pitää olla, mitä on välitavoitteet ja mitä ihmettä mun pitäisi oikein tavoitella?

Vasta nyt treenielämän myötä mä oon ymmärtänyt asian tärkeyden. Jos ei ole mitään mitä kohti mennä, tekemisestä tulee yksitoikkoista, paikallaan junnaavaa arkea joka ei johda mihinkään. Merkityksellinen muuttuu merkityksettömäksi, tärkeästä tulee yhdentekevä. Ote lipsuu. Ei haittaa jos treeni jää väliin tänään. Tai huomenna. Tällä viikolla. Tässä kuussa. Ja hupsista, niin meni puoli vuotta höntsäillessä. Ehkä sä oot käynyt salilla säännöllisesti jo monta vuotta, mutta minkäänlaista kehitystä siellä ei kuitenkaan tapahdu?

On olemassa monta tapaa matkustaa ja päästä määränpäähän. Entäs jos ei ole määränpäätä? Pystyykö valitsemaan parhaan mahdollisen kulkuneuvon jos ei tiedä minne on menossa?

Treenimaailmassa tavoite on tärkeä. Sun pitää miettiä, haluatko kenties lisää voimaa, nopeutta tai ketteryyttä? Tai ehkäpä haluat lisää lihasta, tai laihduttaa itsesi solakammaksi? Tavoitteeseen perustuen sä teet sitten sen valinnan, mikä on sulle optimaalisin tapa lähteä kohti määränpäätä. Kun tavoitteena on fitnesslavat, ei treenata maratoonarin ohjelmalla. Kun tavoitteena on nostaa rautaa enemmän kuin oma ja naapurin puoliso yhteensä, tarvitaan voimaa kehittävää treeniä. Kun tavoitteena on pudottaa painoa ja saada aikaan terveempi kehonkoostumus, voimatreeni ei ole se ensisijainen juttu. Salilla voi siis treenata loputtomiin erilaisilla tavoilla. Eri liikkeillä, erilaisilla sarjoilla, toistomäärillä, painoilla. Tavoitteita voi ja on ihan suotavaakin pilkkoa vielä pienempiin osatavoitteisiin. Tällä viikolla painonpudotusta 1kg, ensi viikolla 500g, jne. Se on määrätietoista ja järkevää.

Koutsin kanssa aloitettiin yhteistyö vuoden alussa, ja mun tavoite oli saada lisää lihasta. Treeni on ollut sen mukaista, ja tuloksia tuli laihdutettuun ja kuihdutettuun kroppaan varsin nopeasti. Paino nousi useita kiloja muutamassa kuukaudessa, oikealla tavalla.



Keväällä tuli muuttujia parisuhderintamalla, joten kesä meni rennolla otteella. Olen nyt useamman kuukauden treenaillut silloin kun siltä on tuntunut, välillä useamman kerran viikossa, välillä en ollenkaan. Tähän aikaan on mahtuneet muutamat kovat treenit. Silloin oon ilokseni huomannut kuinka hyvää tauko on tehnyt, lihakset saa rääkättyä ja uuvutettua taas paljon vähemmällä vaivalla. Kroppa on saanut levätä. Myös "vääränlaisia" kesäkiloja tuli, mutta hei, sehän on vain elämää! Nyt mulla on polte saada voimatasoja ylös, eli loppuvuotta kohti lähdetään tekemään voimatreeniä.

Treenihommissa Kalajoen Asemalla :)

Kun on 2 vuotta kaikki fokus ollut siinä miltä näyttää, paljonko painaa, miten vaatteet istuu, tuleeko sitä lihasta vai ei, on ehkä fiksua pitää vähän breikkiä. Tällä hetkellä mua kiinnostaa ainoastaan enkat ja niiden parantamiset! Haluan kokea taas sen onnistujafiiliksen minkä aikoinaan sai siitä kun vaaka näytti vihdoin järkeviä lukemia. Vaikka kylkiin kesällä ilmestyneet vararenkaan alut ärsyttää välillä, mulla ei yksinkertasesti ole nyt mitään intressiä dieetata kanalla ja parsakaalilla itteäni hermoromahduksen partaalle taas, näin lyhyen ajan sisään. Sen aika tulee sitten myöhemmin. Nyt mä tarviin vaihtelua ja uutta näkökulmaa, että saan tähän hommaan taas fiilistä ja sitä tekemisen iloa. Matka jatkuu, etappi kerrallaan. Jännittää, koutsin tekemä uus ohjelma on aivan erilainen kuin tähän asti. Mulla on taas rutkasti opittavaa!

Nyt syödään ja treenataan kovaa!

-Sarppa-

PS. Koska oon höntsäillyt koko kesän, en vielä tiiä tän hetkisiä ykkösiä pääliikkeissä. Kuvittelen edelleen tekeväni kaiken ihan säälittävillä painoilla vaikka koutsi sanoo aina muuta. Kun maximit on selvillä, haastan itteni onnistumaan ja teen niistä julkista tietoa blogin lukijoille, ja samalla haastan jokaisen leidin rohkeasti opettelemaan maven eli maastavedon. Linkkailen blogin facebookkiin siihen hyviä vinkkejä lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti