maanantai 25. tammikuuta 2016

Helmikuun haaste: Hiilarikuu



Nyt kun ollaan muutaman postauksen verran paasattu siitä että kaikkien tulis syödä säännöllisesti 3-4 tunnin välein, voidaan pikkuhiljaa siirtyä siihen että mitä lautaselle kannattaa valita, niin laihduttajan kuin kenen tahansa muunkin.

Ruoka"sota" käy aika kiivaana parhaillaan. Kuppikuntaa löytyy ihan joka lähtöön, paleota, vegaanista, gluteenitonta, maidotonta. Yhteistä noille ruokavalioille on tietysti se että jokaisessa kielletään, rajoitetaan ja vältetään jotakin. Mullakin on omat mielipiteeni monesta tietystä ruoka-aineesta, mutta se ei tarkoita että sun pitäis olla samaa mieltä asiasta. Toisekseen, mä en henkilökohtaisesti usko kielto - ja rajoittamistyyliin. Jos sä kiellät itseltäs sokerin nollatoleranssilla, houkutus käy joskus liian suureksi. Sen sijaan jos sä annat itselles silloin tällöin luvan syödä sen muhkean berliininmunkin, ja toteat että piru kun oli hyvää, ja palaat sen jälkeen taas ruotuun, se on syömisen HALLINTAA. Mitä enemmän sä itseltäsi kiellät, sen vaikeammaksi sä asian itselles teet. Meidän perheessä ei käytetä esimerkiksi maitotuotteita, mutta se ei oo ehdotonta. Ostoskärryyn saattaa kuitenkin joskus löytää luomumaitopurkki ja lapsille jugurtit, ja niissä on sitä sokeriakin.

Kun puhutaan ruuasta, mä ajattelen että vähemmän on enemmän. Mikään superfood ja lisäravinne ei tee sua terveemmäksi tai hyvinvoivaksi jos sun perusruokavalio koostuu vain siitä hötöstä ja roskaruoasta mistä viimeksi puhuttiin. Siispä, nyt mennään back to the basics, on nimittäin tullut taas aika, jolloin peruna ei tee kenellekään pahaa ja muutama salaatinlehti ei ole ateria!

Tämän ajan ruokatrendi on lempeys ja sallivuus. Toivon todella paljon että se trendi tuli jäädäkseen.

Ystäväsi hiilihydraatti

Meillä on siis 3 perusravintoainetta (makrot), ja hiilari on niistä yksi. Hiilarit on ihmisen pääasiallinen energianlähde, mutta kroppa selviää myös ilman (ehdoton karppaus). Se onkin sitten eri asia miten pitkään sitä kestää ja kuinka hyvin Voin joskus postailla omista kokemuksista tarkemmin koska nämäkin on tullut kokeiltua.

Hiilarit toimii siis sun kehon polttoaineena. Ja jokainen ymmärtää sen että niinku koneissa ja polttoaineissakin on eroja, myös meidän kehoissa ja niiden polttoaineissa on eroja. Ja kaikki tietää myös mitä tapahtuu jos sä tunget dieseliä bensakoneeseen? Hyvä. Siinäpä se tärkein pointti oikeastaan jo tulikin. Oliko krooninen kestoväsymys tai aterianjälkeinen väsymys sulle tuttu juttu? Niimpä, keho hyytyy kun se saa huonoa polttoainetta. 


Huonoa polttoainetta on ns. nopeat hiilarit, joita saa käytännössä pitkälle jalostetuista ja prosessoiduista elintarvikkeista kuten keksit, pullat, karkit, sipsit, mehut, limsat, vaalea höttöleipä, vaalea pasta, valkoinen riisi.  Ne nostaa verensokerin nopeasti ylös, ja pian se laskee alas niinku lehmän häntä ja tadaa: aterianjälkeinen väsymys on täällä! Kyseiset elintarvikkeet on siis sitä höttöä, jota kroppa ei pysty hyödyntämään. Jälleen muistetaan tässäkin kohtaa einekset; vaikka valmistuotteessa oliskin hyvä hiilarinlähde kuten peruna, on syytä muistaa tsekata sisältö kokonaisuudessaan. Yleensä valmissapuskoissa huonoja asioita on enemmän kuin hyviä (piilosuola / sokeri, huonot rasvat, vähäinen proteiininmäärä tai sen huono laatu, lisäaineet). Nämä niin sanotut paskahiilarit on niitä, joiden takia hiilareiden maine on viime vuosina kärsinyt hittidieettien vallatessa suomalaisia keittiöitä. On ihan totta, että laihdutuksessa pelataan just hiilareiden määrällä, mutta siinä pelissä tärkeä muuttuja on myös liikunta, sen määrä ja teho. Hiilareiden karsiminen minimiin ei oo järkevää, eikä auta sua pitkällä tähtäimellä pysyvään painonhallintaan. Syvällä kokemuksen rintaäänellä sanon: voit vähentää, mutta et jättää kokonaan pois. Se fiksumpi tie on satsata hiilareiden laatuun. Mä sairastutin itseni, ja laihduttaessa poltin sen vähäisenkin lihasmassan mitä olemassa oli, sillä että karsin hiilarit pois. Kroppa oli ihan sekaisin, ja se näkyy vieläkin mm. siinä että nykyiseen, hyvin suunniteltuihin ruokamääriin on todella vaikeaa päästä. Vatsa tulee niin täyteen jo pienistä määristä että seuraavan aterian ajatteleminenkin kolmen tunnin päästä suurinpiirtein itkettää.


Hyviä hiilareita saadaan viljatuotteista, kasviksista, perunasta, hedelmistä ja marjoista. Viljatuotteet on varmaankin saanut viime vuosina eniten huomiota. Kenenkään ei oo automaattisesti syytä välttää vehnää tai muitakaan viljoja, mutta jos huomaa että oma kroppa  jollain huonolla tavalla reagoi johonkin tiettyyn ruoka-aineeseen, (vatsavaivat, ihottumat tms), se kannattaa tietysti jättää omasta ruokavaliosta pois. Kyse ei läheskään aina ole keliakiasta tai allergioista, mutta yliherkkyysreaktioita voi tulla ilman niitäkin, ja jokainen on oman kroppansa paras asiantuntija. Gluteenitonta ruokavaliota noudattaville löytyy kotimaisten viljatuotteiden tilalle myöskin aivan yhtä laadukkaita hiilarin lähteitä, joista esim. kvinoa on tutustumisen arvoinen.

Niinkuin jo todettiin, myös meidän koneistoissa on eroja. Näin ollen, mä en pysty mitään optimaalisia grammamääriä teille tähän tarjoamaan, että paljonko mitäkin pitäisi syödä, koska se on aina yksilöllistä. Hiilareiden puutteen sä huomaat väsymyksenä, päänsärkynä, ehkä lihaskipuna / voimattomuutena, ja liikasaannin karkeasti sanottuna turvotuksena ja pitkällä aikavälillä ylipainona.  Silloin kun sä valitset laadukkaat hiilarin lähteet, niiden liikasaanti on itseasiassa aika vaikeaa, riisiä ja kasviksia saa nimittäin vetää melkoisen määrän että niillä lihois. Tärkeää on, että valitsee hiilareita jokaiselle aterialle, jolloin energiaa riittää tasaisesti käytettäväksi koko päivän ja aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Pelkkä salaatti ei oo ateria ;) Vaihda kaikki viljatuotteet täysjyvään. Hyvä nyrkkisääntö on myös se, että iltaa kohti hiilareita vähennetään. Aamulla runsaammin, ja iltapalalla vähemmän, mutta kuitenkin vähän koska pieni määrä hiilihydraattia illalla turvaa sun unenlaadun. Jokainen laihduttaja on varmasti yrittänyt mennä nälkäisenä nukkumaan, ja todennut että ei tuu mitään! Just tällaiset seikat on niitä, jotka ajaa meidät niihin sortumispisteisiin, jossa sitten vedetään säkillinen taffelia kun lapset on saatu nukkumaan.

Vastalause! Nälkäisenä ei saa mennä nukkumaan sen enempää kuin vihaisenakaan. Siispä syö se sun banaani, ja anna siipalle suukko, niin seuraava aamu alkaa takuulla hyvin.


Aamupalalla toimii puuro ja/tai täysjyväleipä. Välipaloilla marjat ja hedelmät. Lounaalle ja päivälliselle täysjyväriisiä, pastaa tai perunaa ja reilusti kasviksia. Iltapalalla taas vaikkapa se hedelmä. Itselleen sopivia määriä voi halutessaan laskea suuntaa antavasti nettilaskureilla, mutta varsin toimiva keino on myös virallinen lautasmalli. Täytä lautanen sen mukaan, syö itses kylläiseksi mutta ei ähkyyn saakka. Jos sun tavoitteena on painonpudotus, vähennä hieman riisin / pastan / perunan osuutta ja täytä vatsaa kasviksilla. Kaikkea sieltä lautaselta pitää kuitenkin löytyä.

Nyt me haastetaan kaikki meidän lukijat jatkamaan hyvin alkanutta ruokaremonttia, ja helmikuussa on vuorossa HIILARIKUU! Tämä on se seuraava askel kohti tasapainoista ruokavaliota, sitä joka tulee kestämään koko loppuelämän.  

Helmikuussa

1. jätetään hötöt pois ja otetaan tilalle hedelmät ja marjat
2. vaihdetaan pullamössöleivät ja vaaleat makaronit täysjyvätuotteisiin
3. otetaan hiilarit mukaan päivän jokaiselle aterialle

Tsemppiä!

Painonpudottajat, muistakaahan ottaa välillä kuvia, niistä näkee parhaiten tulokset!  Aivan mieletöntä miten moni tuttu ja vähemmän tuttu on jo päässyt hyvään alkuun! Saatte olla niiiiin rinta rottingilla! :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti