lauantai 30. tammikuuta 2016

Herneitä neniin! Ethän ole matkalla laihaläskiksi?






Heti alkuun pahoittelut kamalasta otsikosta, ja siitä että se saattaa herättää joissakin lukijoissa mielikuvan jossa meikäläinen kivitetään ja laitetaan rehuksi. Sain aivan jumalattoman päänsäryn kun facebookin feedissä tuli tänään vastaan taas uusia mainoksia laihdutusvalmisteista. Kyseessä on lähestulkoon aina joku pussikeittokuuri, tai vaihtoehtoisesti joku taikapilleri joka lupaa poistaa rasvaa sun kehosta. Niistä saa muka kaikki päivittäiset ravintoaineet ja nälkä pysyy loitolla. Maksaa vain satasia kuussa, mutta hei... sä saat toki tuntuvia alennuksia jos alat itse niitä tuotteita myymään! ;)

Kerron teille jotain noista keitto- ja pirtelökuureista. NE EI TOIMI. Ne on vaarallisia. Niistä ei saa kaikkia ravintoaineita. Koska se ei oo mahdollista! Ihmiskeho on monimutkainen kapistus, se tarvitsee tiettyä ravintoainetta jotta toinen ravintoaine voisi toimia optimaalisesti, jolloin kolmas ravintoaine hyötyy siitä toiminnasta ja sinä voit hyvin. Niitä ravintoaineita kuulkaas riittää useamman päivän luennon verran, ja yhteenkään pussikuuriin niitä ei saa ämpättyä sillä tavalla että sun keho niistä hyötyisi.

Näissä laihdutusvalmisteissa on vähän energiaa. Niissä on energiaa niin vähän, että se on suoraan verrannollinen esimerkiksi saattohoitopotilaiden ravitsemukseen. Pussikuureilla sä kidutat sun kroppaa, laitat aineenvaihdunnan sekaisin, ja voit pahimmillaan sairastua sekä fyysisesti että myös psyykkisesti. Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi kun kulkee käsikädessä, ja jos sä kidutat itseäsi loputtomiin fyysisesti, lopulta sun mielikin sairastuu. (Masennus, syömishäiriöt........) Ja kun sun laihdutusvalmisteet (tai rahat) on loppu, kilot tulee takaisin, usein tuplana, se ei ainakaan sun mielialaa kohenna.

Miksi mä keuhkoan tästä? Koska been there and done that. 

Oon jo aiemmin kirjoittanut siitä, että lihoin ensimmäisen raskauden aikana yli 20kg. Ne kilot jäi riesaksi, ja uusi elämäntilanne arjen kiireineen ajoi mut sellaiseen väsymykseen ettei mikään liikunta käynyt edes mielessä. Oikeastaan inhosin kaikkea liikkumista silloin, koska kynnys lähteä tekemään mitään oli tosi korkea. Koska paska kunto. Sitä halusi ne kilot pois mahdollisimman mukavasti, ja kuinka sopivasti sitten erään pussikeittofirman laihdutusryhmät konsultteineen rantautui tähänkin kyläpahaseen. Aattelin, että no miksipäs ei, vaikka hinta oli kyllä melko suolainen. Mun kahden viikon pussikeitot maksoi suurinpiirtein tuplasti sen mitä muun perheen kuukauden ruokaostokset.

Aluksi lähtee tietysti kehosta nesteet, ja ensimmäisten päivien aikana paino voi pudota jopa useita kiloja. Keho menee ketoosiin. Mehän puhuttiin hiilareista polttoaineena, jonka keho siis varastoi maksaan ja lihaskudokseen. Lihaskudoksesta nää polttoainevarastot tyhjenee kun sä jätät hiilarit pois. Kroppa alkaa muodostaa ketoaineita, ja tää on siis kehon luonnollinen tapa selviytyä kun se saa väliaikaisesti liian vähän energiaa. Ketoosin ekoina päivinä olo voi olla nuutunut ja väsynyt.

Sitten tulee viides ja kuudes päivä, ja olo alkaa olla todella virkeä ja suorastaan ylienerginen. Ei siksi että kroppa olis kunnossa, vaan siksi, että keho alkaa tottua siihen että se puksuttaa nyt ketoaineilla eikä suinkaan hiilareilla! Tässä kohtaa kun ketoosi ja LIIAN VÄHÄINEN ENERGIANSAANTI jatkuu, tullaankin sitten siihen kehon monimutkaisuuteen. Kun se ei voi puksuttaa pelkillä ketoaineilla. Se alkaa käyttämään energiana kehon rasvavarastoja. Ja sitten kun ne ei enää riitä, se alkaa käyttämään myös lihaskudosta.

Jonakin päivänä sua kattoo peilistä laihaläski, joka on hoikka, mutta rupsahtanut ja sairaan näköinen. Sen voimat ei riitä enää välttämättä fyysiseen työhön. Se ei jaksa lenkkeillä, koska sen hapenottokyky on niin huono. Sen vatsa ei toimi, sille tulee kipuja. Sitä oksettaa pelkkä ruuan näkeminen. Sen labrat sanoo että tulehdusarvot on pilvissä ja sen päätä särkee koko ajan. Se on kalpea, itkuinen, väsynyt, ja aivan hapoilla kevyestä lenkistä. Se saattaa pyörtyä kesähelteillä kuumassa työpaikassa, ja unohdella asioita koska sen aivot ei toimi kunnolla. Se elää sumussa. Siinä sumussa litran maitopurkkikin tuntuu raskaalta nostaa.

Ekassa kuvassa on Sari joka söi epäsäännöllisesti eikä jaksanut liikkua. Keskimmäisessä kuvassa on Sari joka ei syönyt ja juoksi itsensä henkihieveriin, minuutissa. Kolmannessa kuvassa on Sari, joka syö 6 ateriaa eli 2500 kaloria päivässä ja liikkuu aktiivisesti. Sari joka jaksaa hölkätä kymppikilsan. Salitreenin jälkeen.

Laihaläski. Lihakset poltettu. Rasvaprosentti oli aivan jäätävän korkea. 

Vasemmalla: Ei syö eikä liiku. Oikealla: Syö ja liikkuu.
Mitäs tapahtuu kun pussikeittokuuri loppuu? Sitä syö. Syö, syö, syö ja syö. Syö niinku ei olis ikinä saanu ruokaa. Ja koska elimistöä on kidutettu, se imaisee KAIKEN sen ruhtinaallisen, uuden energiamäärän suoraan takapuoleen, jenkkakahvoihin, vatsaan ja reisiin. Myös sisäelinten ympärille kertyy rasvaa entistä enemmän, koska kroppaa on kidutettu, se ottaa nyt hädissään vastaan kaiken mitä se saa. Todella pian se peilikuva on muuttunut taas entisenlaiseksi, ehkä jopa vielä enemmän ylipainoiseksi. Se jos mikä on surullista.

Miten mä nyt tän tekstin päättäisin että mun pointti tulis esiin. Älä tee samoja virheitä kuin niin moni meistä on jo tehnyt. Älä leiki sun terveydellä. Laita sun rahat oikeaan ruokaan. Jos tuntuu että et osaa, pyydä apua. AINA löytyy joku joka osaa neuvoa ja auttaa alkuun. Mutta älä ikinä, missään tilanteessa, edes harkitse mitään mikä kuullostaa liian hyvältä ollakseen totta, koska se on paskaa.

Me haistatetaan nyt pitkät kaikelle valheelliselle mainonnalle!
-Sarppa-

maanantai 25. tammikuuta 2016

Helmikuun haaste: Hiilarikuu



Nyt kun ollaan muutaman postauksen verran paasattu siitä että kaikkien tulis syödä säännöllisesti 3-4 tunnin välein, voidaan pikkuhiljaa siirtyä siihen että mitä lautaselle kannattaa valita, niin laihduttajan kuin kenen tahansa muunkin.

Ruoka"sota" käy aika kiivaana parhaillaan. Kuppikuntaa löytyy ihan joka lähtöön, paleota, vegaanista, gluteenitonta, maidotonta. Yhteistä noille ruokavalioille on tietysti se että jokaisessa kielletään, rajoitetaan ja vältetään jotakin. Mullakin on omat mielipiteeni monesta tietystä ruoka-aineesta, mutta se ei tarkoita että sun pitäis olla samaa mieltä asiasta. Toisekseen, mä en henkilökohtaisesti usko kielto - ja rajoittamistyyliin. Jos sä kiellät itseltäs sokerin nollatoleranssilla, houkutus käy joskus liian suureksi. Sen sijaan jos sä annat itselles silloin tällöin luvan syödä sen muhkean berliininmunkin, ja toteat että piru kun oli hyvää, ja palaat sen jälkeen taas ruotuun, se on syömisen HALLINTAA. Mitä enemmän sä itseltäsi kiellät, sen vaikeammaksi sä asian itselles teet. Meidän perheessä ei käytetä esimerkiksi maitotuotteita, mutta se ei oo ehdotonta. Ostoskärryyn saattaa kuitenkin joskus löytää luomumaitopurkki ja lapsille jugurtit, ja niissä on sitä sokeriakin.

Kun puhutaan ruuasta, mä ajattelen että vähemmän on enemmän. Mikään superfood ja lisäravinne ei tee sua terveemmäksi tai hyvinvoivaksi jos sun perusruokavalio koostuu vain siitä hötöstä ja roskaruoasta mistä viimeksi puhuttiin. Siispä, nyt mennään back to the basics, on nimittäin tullut taas aika, jolloin peruna ei tee kenellekään pahaa ja muutama salaatinlehti ei ole ateria!

Tämän ajan ruokatrendi on lempeys ja sallivuus. Toivon todella paljon että se trendi tuli jäädäkseen.

Ystäväsi hiilihydraatti

Meillä on siis 3 perusravintoainetta (makrot), ja hiilari on niistä yksi. Hiilarit on ihmisen pääasiallinen energianlähde, mutta kroppa selviää myös ilman (ehdoton karppaus). Se onkin sitten eri asia miten pitkään sitä kestää ja kuinka hyvin Voin joskus postailla omista kokemuksista tarkemmin koska nämäkin on tullut kokeiltua.

Hiilarit toimii siis sun kehon polttoaineena. Ja jokainen ymmärtää sen että niinku koneissa ja polttoaineissakin on eroja, myös meidän kehoissa ja niiden polttoaineissa on eroja. Ja kaikki tietää myös mitä tapahtuu jos sä tunget dieseliä bensakoneeseen? Hyvä. Siinäpä se tärkein pointti oikeastaan jo tulikin. Oliko krooninen kestoväsymys tai aterianjälkeinen väsymys sulle tuttu juttu? Niimpä, keho hyytyy kun se saa huonoa polttoainetta. 


Huonoa polttoainetta on ns. nopeat hiilarit, joita saa käytännössä pitkälle jalostetuista ja prosessoiduista elintarvikkeista kuten keksit, pullat, karkit, sipsit, mehut, limsat, vaalea höttöleipä, vaalea pasta, valkoinen riisi.  Ne nostaa verensokerin nopeasti ylös, ja pian se laskee alas niinku lehmän häntä ja tadaa: aterianjälkeinen väsymys on täällä! Kyseiset elintarvikkeet on siis sitä höttöä, jota kroppa ei pysty hyödyntämään. Jälleen muistetaan tässäkin kohtaa einekset; vaikka valmistuotteessa oliskin hyvä hiilarinlähde kuten peruna, on syytä muistaa tsekata sisältö kokonaisuudessaan. Yleensä valmissapuskoissa huonoja asioita on enemmän kuin hyviä (piilosuola / sokeri, huonot rasvat, vähäinen proteiininmäärä tai sen huono laatu, lisäaineet). Nämä niin sanotut paskahiilarit on niitä, joiden takia hiilareiden maine on viime vuosina kärsinyt hittidieettien vallatessa suomalaisia keittiöitä. On ihan totta, että laihdutuksessa pelataan just hiilareiden määrällä, mutta siinä pelissä tärkeä muuttuja on myös liikunta, sen määrä ja teho. Hiilareiden karsiminen minimiin ei oo järkevää, eikä auta sua pitkällä tähtäimellä pysyvään painonhallintaan. Syvällä kokemuksen rintaäänellä sanon: voit vähentää, mutta et jättää kokonaan pois. Se fiksumpi tie on satsata hiilareiden laatuun. Mä sairastutin itseni, ja laihduttaessa poltin sen vähäisenkin lihasmassan mitä olemassa oli, sillä että karsin hiilarit pois. Kroppa oli ihan sekaisin, ja se näkyy vieläkin mm. siinä että nykyiseen, hyvin suunniteltuihin ruokamääriin on todella vaikeaa päästä. Vatsa tulee niin täyteen jo pienistä määristä että seuraavan aterian ajatteleminenkin kolmen tunnin päästä suurinpiirtein itkettää.


Hyviä hiilareita saadaan viljatuotteista, kasviksista, perunasta, hedelmistä ja marjoista. Viljatuotteet on varmaankin saanut viime vuosina eniten huomiota. Kenenkään ei oo automaattisesti syytä välttää vehnää tai muitakaan viljoja, mutta jos huomaa että oma kroppa  jollain huonolla tavalla reagoi johonkin tiettyyn ruoka-aineeseen, (vatsavaivat, ihottumat tms), se kannattaa tietysti jättää omasta ruokavaliosta pois. Kyse ei läheskään aina ole keliakiasta tai allergioista, mutta yliherkkyysreaktioita voi tulla ilman niitäkin, ja jokainen on oman kroppansa paras asiantuntija. Gluteenitonta ruokavaliota noudattaville löytyy kotimaisten viljatuotteiden tilalle myöskin aivan yhtä laadukkaita hiilarin lähteitä, joista esim. kvinoa on tutustumisen arvoinen.

Niinkuin jo todettiin, myös meidän koneistoissa on eroja. Näin ollen, mä en pysty mitään optimaalisia grammamääriä teille tähän tarjoamaan, että paljonko mitäkin pitäisi syödä, koska se on aina yksilöllistä. Hiilareiden puutteen sä huomaat väsymyksenä, päänsärkynä, ehkä lihaskipuna / voimattomuutena, ja liikasaannin karkeasti sanottuna turvotuksena ja pitkällä aikavälillä ylipainona.  Silloin kun sä valitset laadukkaat hiilarin lähteet, niiden liikasaanti on itseasiassa aika vaikeaa, riisiä ja kasviksia saa nimittäin vetää melkoisen määrän että niillä lihois. Tärkeää on, että valitsee hiilareita jokaiselle aterialle, jolloin energiaa riittää tasaisesti käytettäväksi koko päivän ja aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Pelkkä salaatti ei oo ateria ;) Vaihda kaikki viljatuotteet täysjyvään. Hyvä nyrkkisääntö on myös se, että iltaa kohti hiilareita vähennetään. Aamulla runsaammin, ja iltapalalla vähemmän, mutta kuitenkin vähän koska pieni määrä hiilihydraattia illalla turvaa sun unenlaadun. Jokainen laihduttaja on varmasti yrittänyt mennä nälkäisenä nukkumaan, ja todennut että ei tuu mitään! Just tällaiset seikat on niitä, jotka ajaa meidät niihin sortumispisteisiin, jossa sitten vedetään säkillinen taffelia kun lapset on saatu nukkumaan.

Vastalause! Nälkäisenä ei saa mennä nukkumaan sen enempää kuin vihaisenakaan. Siispä syö se sun banaani, ja anna siipalle suukko, niin seuraava aamu alkaa takuulla hyvin.


Aamupalalla toimii puuro ja/tai täysjyväleipä. Välipaloilla marjat ja hedelmät. Lounaalle ja päivälliselle täysjyväriisiä, pastaa tai perunaa ja reilusti kasviksia. Iltapalalla taas vaikkapa se hedelmä. Itselleen sopivia määriä voi halutessaan laskea suuntaa antavasti nettilaskureilla, mutta varsin toimiva keino on myös virallinen lautasmalli. Täytä lautanen sen mukaan, syö itses kylläiseksi mutta ei ähkyyn saakka. Jos sun tavoitteena on painonpudotus, vähennä hieman riisin / pastan / perunan osuutta ja täytä vatsaa kasviksilla. Kaikkea sieltä lautaselta pitää kuitenkin löytyä.

Nyt me haastetaan kaikki meidän lukijat jatkamaan hyvin alkanutta ruokaremonttia, ja helmikuussa on vuorossa HIILARIKUU! Tämä on se seuraava askel kohti tasapainoista ruokavaliota, sitä joka tulee kestämään koko loppuelämän.  

Helmikuussa

1. jätetään hötöt pois ja otetaan tilalle hedelmät ja marjat
2. vaihdetaan pullamössöleivät ja vaaleat makaronit täysjyvätuotteisiin
3. otetaan hiilarit mukaan päivän jokaiselle aterialle

Tsemppiä!

Painonpudottajat, muistakaahan ottaa välillä kuvia, niistä näkee parhaiten tulokset!  Aivan mieletöntä miten moni tuttu ja vähemmän tuttu on jo päässyt hyvään alkuun! Saatte olla niiiiin rinta rottingilla! :)





perjantai 15. tammikuuta 2016

Mitä ne on ne huonot valinnat?

Somessa on räjähtänyt nyt buumi terveellisen elämän puolesta. Uutisvirrassa ja instagramissa vilisee kuvia ja hashtageja kuten #healthychoices ja #betterchoices yms.

Ihan perusarjessa ruoka ei sais loputtomiin olla "valintoja". Olipa tavoitteena sitten painonpudotus, painonhallinta, tai ihan vaan puhtaampi ruokavalio, onnistuakseen niistä valinnoista pitää muodostua rutiini. Ajan kanssa ne sun valinnat siis tulee sulle tavaksi, ja hyvät valinnat tulee olemaan arkea jolloin sun ei tarvitse joka kauppareissulla enää miettiä mitä tänään syötäisiin. Siinä vaiheessa kun näin on, sun syömisen hallinta on siinä pisteessä että se nautinnollinen rivi suklaata on sulle tietoinen valinta, ei tapa.

Moni kuvittelee saliharrastajan / fitnessurheilijan ruokavalion olevan vaikeaselkoinen viidakko mitä erilaisempia ravintolisiä ja hifistelyä. Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan urheilevan henkilön ruokavalio on hyvin yksinkertainen, määrältään riittävä ja ravintoaineet hankitaan hötön sijaan laadukkaista lähteistä. Siihen on suositeltavaa jokaisen pyrkiä, se on edellytys terveydelle ja hyvinvoinnille. Marjan aiemmassa postauksessa lähdettiin liikkeelle siitä, että jokainen opettelee nyt syömään säännöllisesti 3-4 tunnin välein, se on se eka askel millä käynnistetään aineenvaihdunta. Mietitään myöhemmin niitä laadukkaita ruoka-aineita, eli niitä parempia valintoja, mitä kannattaa syödä ja minkä verran. Tullaan niissä merkeissä heittämään teille lukijoille myös  haaste, siitä lisää myöhemmin. :)

Tällä kertaa pysähdytään miettimään, että mitä on se kuuluisa höttö, josta nyt kaikkialla vaahdotaan, ja mitä se tekee meidän elimistölle.

Keinotekoinen höttö

Sanomattakin selvää on, että kaikki karkit, limsat, makeutetut keinotekoiset mehut, jäätelöt, pullat ja muut herkut on sitä höttöä ihan pahimmasta päästä. Kyseisissä tuotteissa ei ole mitään ravitsemuksellisesti merkityksellistä, mitä kenenkään kroppa tarvitsis, vaan niitä nautitaan ainoastaan sen tuoman mielihyvän takia joka on mahdollista saavuttaa myös eri tavoilla ;) Sen sijaan niissä on hirveän paljon kaikkea haitallista, kuten lisäaineita. E-koodeja avataan mm. täällä , kannattaa käydä tutustumassa. Lisäaineiden vaikutukset elimistöön? Jaa-a, koekaniinejahan tässä ollaan ja itseäni ainakin ajatus inhottaa, varsinkin kun hoitajana näkee miten erilaiset suolistosairaudet ja syövät lisääntyy sitä mukaa kun väestöä kyllästetään kaikella keinotekoisella. Sokerin  haitallisista vaikutuksista voisi pitää päivän mittaisen luennon, joten se "ansaitsee" oman postauksensa myöhemmin. Mä oon sokerin suhteen niin kriittinen, että luen ehdottomasti tähän sarjaan myös sokeroidut jugurtit, murot ja myslit rahkat, yms.

Höttöä on myös vaalea leipä, joka on ravintoarvoiltaan köyhää eikä ole kuitua nähnytkään. Kukaan ei voi vakavissaan sanoa syövänsä paahtoleipää kuidunsaannin turvaamiseksi. Vaihda täysjyvään.

Ruokakermat, kastikkeiden suurusteet ja valmiit mausteseokset on taas niitä lisäaineilla ja piilosuolalla kyllästettyjä seoksia joista et saa mitään muuta kuin ylimääräisiä kaloreita. Kanan, kalan ja lihan voi syödä sellaisenaan ilman sitä soosia, ja hyvin maustettuna on myös huomattavan paljon paremman makuista. Ja taas ollaan syöty PALJON puhtaammin! Kroppa kiittää. Jos välttämättä haluaa tehdä kermaisia ruokia, suosittelen kookoskermaa, tai muuta mahdollisimman luonnollisin tavoin valmistettua kermaa.

Makkarat ja nakit, einekset. Taas sitä ylimääräistä energiaa josta iso osa tulee rasvasta. Kyseisten tuotteiden rasva on sellaista mitä kroppa ei hyödynnä, vaan imaisee jenkkakahvoihin ja etureppuun. Paljon myös muita haitallisia aineita.  Einekset varsinkin pyritään tietysti myymään ja saamaan niistä hyvä tuotto. Raha se on joka ratkaisee, eikä ravintoarvo. Se, että johonkin tuotenimeen lisätään sana "proteiini", ei tee tuotteesta terveellistä, siellä on edelleen mukana se huonolaatuinen rasva, kinkkusuikale jonka lihapitoisuus on 17%, ja piilosuola.

Kenenkään verisuoni ei tukkeudu eikä lapsista tuu terroristeja vaikka silloin tällöin syö roiskeläpän tai pari, mutta jos kyseiset tuotteet kuuluu teidän jokaiseen päivään, on aika tarkastella asioita uudelta näkövinkkeliltä. Tee sun ruoka mahdollisimman usein itse alusta loppuun, niin tiedät tasan tarkkaan mitä se sisältää.


Hätäiseen Finelin sivuilta laskettu esimerkki Maija Meikäläisen päivän kaloreista. Maija on peruslenkkeilijä, jonka työ ei ole äärimmäisen raskasta fyysisesti... Energiantarpeen voisi ajatella olevan n. 2000 kalorin luokkaa.

Aamupala
-paahtoleipää, voita, leikkeleitä n.200kcal
-puuro, voisilmä, sokeri n.300

Lounas
-einespizza n. 400
-jugurtti n.200

Välipala
-proteiinirahka n.200
-mehukeitto, sokeroitu n.50
- vehnäpulla n.200

Päivällinen
-kinkkukiusaus, ruokakermaan n.300

Iltakahvilla
-2 karjalanpiirakkaa n.260

Iltapala
-rahka, mehukeitto n.250
-sämpylä n.150

= 2450 kalorin edestä ravintoköyhää ruokaa joka kertyy jenkkakahvoihin, takapuoleen ja vatsanalueelle sisäelinten ympärille.

Tuosta kun jättää pois puurosta sokerin, välipalalta pullan, einekset sekä ruokakerman, päästään siihen optimaaliseen 2000 kaloriin pienillä muutoksilla, jopa alle. Perehdytään niihin pieniin muutoksiin ja parempiin valintoihin ens kerralla lisää. Ai niin, good news: Sun ei tartte laskea kaloreita, se on nimittäin jo tehty. Energiantarve on aina yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa monta asiaa. Peilikuva ja sun olo kertoo kyllä, saatko sä energiaa liikaa vai liian vähän, ja sen tärkeimmän: onko se energia peräisin hötöstä vai jostakin mikä oikeasti ravitsee sun kehoa?

Matka jatkuu, pysy mukana!

-Sarppa-










tiistai 5. tammikuuta 2016

Sairaan lähellä: Lihaskato voi tehdä myös susta vuodepotilaan

Mä en oo liikunta-alan ammattilainen, mutta hoitoalan ammattilainen oon, ja siksi mulle on
luontevinta peilata näitä hyvinvointiin, ravintoon ja liikkumiseen liittyviä asioita pääsääntöisesti hoitajan näkökulmasta. Mun työtä on auttaa muita ihmisiä selviytymään päivittäisistä, välttämättömistä toimista, eli niistä asioista mitä ihminen tekee pysyäkseen elossa. Vaikka on erilaisia sairauksia jotka vie ihmiseltä toimintakyvyn, suurin osa arjen hallinnan ongelmista liittyy kuitenkin puutteelliseen liikkuvuuteen ja surkastuneisiin lihaksiin. Syitä ja aiheuttavia tekijöitä näihin kahteen löytyy tietysti yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin, esimerkiksi niin yksinkertainen asia kuin vanheneminen. Kun ikää tulee, fyysinen kunto laskee mm. hormonaalisista syistä. Lihaskato on salakavala vihollinen, se rappeuttaa pikkuhiljaa ja huomaamatta kunnes jonakin surullisena päivänä huomaa ettei pysty enää kävelemään rappusia. Pyykikori painaa liikaa. Sitten tarvitsee apua kauppakassin kantamisessa. Joka on muuten iäkkäälle hiton hyvä treeni.

On tosi harmillista että ikääntyvän kuntoa tarkastellaan vain verenpaineiden, sokereiden ja kolesterolin kannalta, mutta lihasten tilannetta ei arvioida. Ikääntyvällä, huonokuntoisella henkilöllä viikon vuodelepo flunssan aikana voi alentaa huomattavasti toimintakykyä! Mä nyt puhun tässä postauksessa iäkkäistä, mutta on hyvä huomata että lihaskunnon heikkeneminen alkaa n. 50 vuoden iässä naisilla ja miehillä jo aiemmin mutta rauhallisemmin. Jos ei liiku lainkaan, voi nämä asiat olla ajankohtaisia jopa 30 vuoden iässä. Nuorelle se voi tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta vuodet vierii loppujen lopuksi pelottavan nopeasti.

Lihaskato on diabeteksen kaltainen kansansairaus ja valtava taloudellinen taakka sotessa. Työkyvyttömyyttä, kaatumisia, kiputiloja, sairaslomapäiviä.

Käytännössä: Asiakas voi olla muistisairas, mutta toimintakykyinen jos fysiikka pelittää. Muistisairautta ei voi pysäyttää kuten monia muitakaan sairauksia ei voi, mutta hyvää fyysistä kuntoa voimme ylläpitää ja jopa parantaa sitä! Minä toivon sydänjuuriani myöten, että tämä ennaltaehkäisevä, kuntouttavan työotteen malli mahdollistetaan tässä maassa. Toivon, että tulevaisuudessa iäkkäiden ruokatarjottimilta löytyy ne ravintoaineet joita toimintakyvyn ylläpito vaatii.

Toivon, että kaikki heräisivät ajattelemaan! Jokaisella on tässä maassa lain mukaan oikeus hyvään hoitoon, mutta ei saa unohtaa OMAA VELVOLLISUUTTA oman terveytensä ylläpitämiseksi! Lihaskuntoharjoittelusta on siis hyötyä ihan jokaiselle. Salille ei tarvitse kenenkään mennä jos ei halua, sillä lihaskuntoa voi harjoittaa kotonakin.

Jos mikään muu harjoittelu ei nappaa, niin treenaa edes tärkeimmät: pakarat ja reidet. Niillä noustaan istumaan. Tee kyykkyä. Kotona, salilla, lenkillä.

Minä puen, riisun, syötän, vien vessaan, vaihdan vaipat. Minä kohotan vuoteessa syöntiasentoon, minä käännän yövuorossa toiselle kyljelle ettei tule makuuhaavaa. Minä nostan, minä siirrän. Laitan silmälasit, laitan kuulokojeen, laitan hampaat, pesen ne, lääkitsen. Olet täysin minun armoillani, koska sinun fyysinen kuntosi estää sua tekemästä näitä asioita itse. Alavartalosi lihakset ovat surkastuneet olemattomiksi, joten sinun on mahdotonta nousta enää vuoteesta.  Kaadan kahvin suuhun, koitan aina huolellisesti muistaa tarkistaa ettei se ole liian kuumaa. Ja etten kaada liikaa kerralla. Ylävartalosi lihakset ovat surkastuneet olemattomiksi, joten et jaksa nostaa enää kättäsi ylös. Olet täysin hoitajasi armoilla.

Niin ylpeä kuin omasta työstäni olenkin....

Kuka tuollaisen tulevaisuuden ja vanhuuden itselleen haluaa? Ei kukaan.

-Sari-


perjantai 1. tammikuuta 2016

Lenkkeilijän paras kaveri! Arvontaa ja alekoodia. :)



Mulla on ilo esitellä teille maailman paras keksintö juoksua, lenkkeilyä, tai mitä tahansa liikuntaa harrastavalle kanssaeläjälle!

Lenkille tai mihin tahansa treeniin on tietysti mukavinta lähteä ilman mitään ylimääräisiä härveleitä, mutta useimmiten on pakko ottaa mukaan välttämättömimmät kuten puhelin ja avaimet, ja kaikki tietää miten ärsyttävää on kun ne sitten pomppii takin taskussa sitä enemmän mitä reippaammin askellat. Moniin muihin treeneihin ei tietenkään mitään takkia edes oteta, sitten on apuna hihatelinettä sun muuta härpäkettä. Ikävää vain, että edessä nekin on.

Valmiissa maailmassa tähänkin on onneksi keksitty ratkaisu joka on kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas!

Flipbelt 

 Flipbelt on siis hyvin istuva tuubivyö, joka on valmistettu  Micro-polysta ja lycrasta, eli samoista materiaaleista mitä käytetään treenivaatteissa, ja on näin siis todella kevyt käyttää. Se on todella joustava, pysyy hyvin paikoillaan ja pitää tavarat paikoillaan. Voit juosta, huhkia salilla, pyöräillä, tehdä vaikka kärrynpyöriä tai seistä päälläs, niin vyö ja tavarat siinä pysyy paikallaan. Voit laittaa siihen puhelimen, avaimet, lompakon, koiran kakkapussit (tyhjänä :D) jne.

Mä oon niin rakastunut omaani, että käytän sitä jopa töissä, kun työpaidan taskuihin ei mahdu kaikki tärkeät tavarat, ja sama ongelma tippuvien puhelinten suhteen on yhtä rasittavaa myös töissä. Vyö joustaa niin hyvin, että sinne mahtuu mun isokokoinen S6 ihan helposti, joskin allaolevassa kuvassa on esikoisen luuri.






Vöitä on saatavana useissa herkullisissa väreissä ja eri kokoja. Omani on XS ja se on just sopivan napakka mulle.Oon tuota käyttänyt nyt suunnilleen puolen vuoden ajan, ja täytyy sanoa että vankkaa tekoa näkyy olevan, kunto on edelleen täysin uutta vastaava eli ei oo venynyt eikä vanunut pilalle. Meinaankin hankkia nyt lähiaikoina toisen vyön ihan vaan työkäyttöön.




Oon todella innoissani yhteistyöstä tän loistavan tuotteen tiimoilta, ja saankin nyt uuden vuoden ja alkavien elämäntaparemonttien kunniaksi arpoa teidän ihanien lukijoiden kesken yhden (1) Flipbeltin, voittajan haluamassa värissä ja koossa. Arvontaan osallistuu kaikki tätä postausta kommentoineet, sekä kaikki Facebookissa meidän sivusta ja tästä postauksesta tykänneet lukijat! Arvonta päättyy 4.1.16 ja voittajalle ilmoitetaan henk.koht joten kannattaa jättää sähköpostiosoite kommenttikenttään.

Eikä siinä vielä kaikki... kaikista tammikuun aikana tehdyistä ostoksista saat -10% alennuksen alekoodilla elamaakunnossa
!!!

Flipbeltin verkkokauppaan pääset tästä. 

Sieltä nyt hakemaan motivaatiota lenkkipolulle! Kunnon välineillä ja vaatteilla sitä nimittäin varmasti löytyy. 

Toivotan kaikille blogin lukijoille oikein ihanaa uutta vuotta! Kiitos, että olet mukana. 

Sari  

*postaus on toteutettu yhteistyössä Flipbeltfinlandin kanssa.